Hoppa över och gå till innehåll

Grön EU-finansiering bestäms

(EurActiv, 3 nov 2020) 30% av EU: s budget på 1,8 biljoner Euro och återhämtningsplan för 2021-2027 kommer att göras tillgängliga för den gröna övergången. Det beloppet är inte längre uppe till förhandlingar och fokus måste nu flyttas till att spendera det bra, säger Kadri Simson, EU: s energikommissionär.

”Naturligtvis förstår jag önskan att ha en ännu större pool av medel tillgängliga”, sa Simson, som talade vid ett EURACTIV-evenemang på torsdagen (29 oktober).

"Men jag tror nu att det är viktigt att ha en snabb överenskommelse om återhämtningspaketet och att pengarna används bra", tillade hon.

Europaparlamentet och EU: s medlemsstater förhandlar för närvarande om utgiftsregler för blockets nästa långsiktiga budget och återhämtningsplan för coronavirus, vars totala belopp bestämdes efter maratonsamtal i juli.

Enligt budgetavtalet från juli kommer 30% av EU-medlen att gå till gröna investeringar som generering av förnybar energi, renovera byggnader och distribuera nät för laddning av elfordon i hela Europa.

Fram till 2030 kommer alla 27 medlemsstater gemensamt att behöva nå 32% av förnybar energiförbrukning, trots stora skillnader i produktion av ren kraft mellan EU-länderna.

”Vi måste stärka Europa med framtidssäker grön teknik och påskynda användningen av förnybara energikällor. Vår framtid kommer till stor del att baseras på dem, säger Simson.